КОМАД КОЛАЧА НА ДАР А ЈАБУКА ЗА ПОЉУБАЦ


ВИШЕГРАД – На почетку одбрамбено-отаџбинског рата Младена Гојковић, оснивач и умјетнички руководилац КУД `Српски јелек` повезала је хуманитарном нити градове Чачак и Вишеград.

Кад су грађани Вишеграда били у невољи организовала је караване хуманитарне помоћи од совјих земљака а сад у миру организује аматере да игром и пјесмом прославе давно склопљено пријатељство.

Тако су на цјеловечерњем концерту у Дому културе расположени Чачани Вишеграђанима играли моравац и пјевали двогласно шумадијске пјесме  а домаћини су се натпјевавали романијском и залтиборском кајдом  и гусларским јуначким пјесмама.

Мушка и женска пјевачка група 

` Поред осталог динијели смо и српска јела са старим рецептима. На Дан Републике Српске била сам на прослави у Вишеграду и спремала сам  та и још неколико других јела  за госте. Поред тога жене су изложиле  на позорници  ручне радове, одјевне предмете који су се накад носили. Све то је некад, а ми то обнављамо,  дјевојка плела, везла, ткала и припремала се за удају`, рекла је Гојковићева новинарима.

Чачански аматери, углавном старији чланови, показали су шта знају о српским обичајима а на приказаном сеоском прелу  појавиле су се и дјевојке и младићи који ће наставити њиховим стопама.

И Вишеграђани на концерту

Члан фолклора Дуња Петровић је одушевљена Вишеградом и срећна је што и у овом граду постоје људи које занима култура, традиција, стари обичаји и народне ношње.

` Одиграли смо овдје неколико шумадијских кола, ми најмалађи чланови фолклорне секције, чиме смо показали  колико у Србији влада интерес за играма и пјесмама наших бака и дједова, ` каже младић Милан Бошковић.

Старина Славко Јевђевић је припомагао женској и мушкој пјевачкој групи да отпјевају изворне и познате народне пјесме .

Он је познат као велики хумориста, сакупља вицеве из народа и говори их на посебан начин. Каже да је учествовао у низу телвизијских емисија .

`Српски народ је духовит, а српски сељак воли да се нашали и на туђи и свој начин. Најтеже је признати да си `насамарен` али то је доказ да си јака личност, каже старина кривећи шајкачу на глави.

Домаћини су се гостима одужили гусларским пјесмама и здравицом коју су извели чланови Гусларског друштва `Вожд Карађорђе`

Овај концерт имао је, што би се школски рекло, интерактиван карактер јер су у њему учествовали и гледаоци.

На позорници је на почетку приредбе ломљен колач чије су комаде дјевојке у народним ношњама дијелиле посјетиоцима концерта а јабуке су дароване за један пољубац.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!