КОЛОПИТЊАК И ЧАРАПЕ ЗА ПОЛОЖАЈНИКА


ВИШЕГРАД – „Снијег је сипао као из рукавице кад нас је бака Станојка уз тутањ векера са два звона будила и водила из собе на српату куће у топло приземље гдје су кроз отворена вратанца шпорета фијакера вирили још недогорели бадњаци, или весељаци, како су их звали сељаци у селу Бијела код Вишеграда.
Прича ово Милисав Тасић сјећајући се божићног јутра с почетка шездесетих година прошлог вијека „кад су зиме биле зиме „ а снијег од више од једног метра се брезовом метлом одгртао од врата у дан Христовог рођења .
„ Баба нас је убрзано спремала за божићно купање. Прво би дрвеном лопатом, којом се разијевало жито, разгрнула снијег под стрехом и ставила на пртину поширу даску а онда нас једно по једно дјеце гологузе доводила до ње и посипала млаком водом, „ присјећа се Милисав .TASICI ZIMI VV
Купање је, због хладноће, и снијега који се слагао на отежале гране старог дуда и шљиве маџарке, трајало врло кратко а дјечаци су босих ногу претрчавали кроз снијег и шћушурили се уз шорет на коме се гријала цигла.
„Ту угријану циглу, или више њих, бака је умотавала у вунене крпе и ми смо на њој гријали промрзле ноге држећи се за цијеви металне оградице око платне шпорета, „ прича Милисав .
Онда је на ред долазило облачење чисте кошуље од лана или конопље, пантолоница „ на пеглу или црту“ и вунерних чарапа „максуз“ за ову прилику исплетених „јер ваља се приновити за празник“.
„Док нас је мајка старим чешљом од рога чешљала и правила шоп фризуре бака је „таркала“ весељаке пазећи да која жишка не испадне на у жуто офарбани патос.
Остали укућани су се већ били окупали у штали а све ове припреме обављане су да би се што боље и свечаније дочекао положајник.
„ Негдје око пола шест прво се зачуло туптање опанака по прагу и отресање снијега са њих а онда тресак на вратима. На њима се као старозавјетни пророк појавила фигура положајника ђеда Вула. Назвавши помозбог положајник је полагано прилазио шпорету , узимао машице и њима џарао по весељацима говорећи „Колико варница толико парица, здравља, среће и бирићета…“, сјећа се Милисав тих догађаја.
Вуле би онда скинуо црну шубару са главе а са њом и повијесмо, комад умотаних влакана од конопље од којих се прело плетиво, и стављао га на затегнути комадић канапа на плафону изнад шпорета који је имала свака кућа у селу Бијела.
„ Симболику повијесма , које је даровао положајник, никада нико од старијих укућана није знао разјаснити „, наводи Тасић.
Положајник је на шпорету остављао металну петодинарку која је друго звечала док се не би смирила на угријаној плати.
„Преостало је само још да се положајник милбожи прво са домаћином, домаћицом и баком а ми, дјеца, смо притрчала и пољубили му чворнату сељачку руку.
Старац је онда скидао гуњ и сједао за дрвени сто, астал, над којим је поред иконе Светог Николе титрао комад од славе скоро догорјеле славске воштанице.
„Обичај је био у нашем селу да се положајник части врућом ракијом и посном храном углавном папулом и питом кромпирушом а кад би дјед замакао низ пут пробадајући штапом снијег цијелац дјеца су се „мрсила“ прво комадићем срца од печеног јагњета а онда и печењем, пршутом, сиром и кајмаком, „ додаје Милисав .
У његовом сјећању титрају јш и слике кад дјеца, углавном мушка, по наредби старијих одлазе на Бадње вече, док се још у качарама пеку јагањци на ражњевима, „ да зову положајника“.
„ Ђеде, послала ме баба Станојка да нам будеш положајник,“ стидљиво је са кућног прага у кући Шимшића у засеоку Митровићи у шал умотани дјечачић „рецитовао“ добро увјежбану поруку.
Вулова жена Добринка би онда дјечаку у џеп тутнула неколико сувих шљива и ораха а у руке му дала јабуку срнабију „ за сретна пута“.
Дјеца су у то вријеме упамтила Божић и по томе што им мајка, по обичају, није дозвољавала да „ иду у село“ већ су цијели дан проводили у кући.
„Божићни празници су се завршавали, седам дана послије Божића, на Мали Божић или Српску нову годину, када је бака положајнику на дар носила плећку од печенице, колопитњак и вунене чарапе, „ завршава причу Милисав Тасић из села Бијеле.

РАДОЈЕ ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!