КЛИЗИШТЕ УГРОЗИЛО СПОМЕН-КОСТУРНИЦУ НА ТЈЕНТИШТУ


ФОЧА – Стручњаци су данас процјенили да клизиште  на Тјентишу није угрозило Споменик погинулим борцима, изграђен 1971 .године али је у опасности Спомен-костурница партизанима у коју је сахрањен 3.301 припадник НОР-а , учесник битке на Сутјесци 1943.

Процјене су да се јуче изненада око 11 часова покренуло око 7.000 метара кубних земље , испод спомен- комплекса у Долини хероја и да се на клизишту тренутно не смије интервенисати  док се тло у потпуности не смири.

Клизиште на Тјентишту

Директор Националног парка `Сутјеска ` Дејан Павловић каже да ово права катастрофа  и да се земља креће на само 15 метара од костурнице.

` Алармирали смо све надлежне као и ресорно министарство  а данас у стигли стручњаци из Бања Луке, Требиња и Сарајева који су снимили стање и предложили прве неопходне мјере`, каже Павловић.

Он додаје да се многи поштоваоци НОБ-а и потомци партизана учесника Пете непријатељске офанзиве интересују да ли је комплекс на Тјентишту урожен.

Клизиште 

Начелник одјељења за урбанизам општине Фоча Менсуд Јехић итиче да су експерти данас  наложили да се под хитно нађе техничка документација  о изградњи споменика и уређења околине  како би се на прољеће кренуло са санацијом клизишта и враћање старог изгледа овом обиљежју  НОБ-а.

Већ сутра ће се почети радити на чишћењу канала за површинске воде које су са подземним и изазвале ову катастрофу.

Спомен-комплекс у Долни хероја 

` Изазивач клизишта није људски фактор већ вода јер је овох дана у долини Сутјеске пало доста кише, ` наглашава Јехић.

Из многих општина бивше СФРЈ нуди се помоћ Националном парку `Сутјеска`  за санацију клизишта а међу првим је била и сусједна општина Горажде.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!