КАД ЈЕ КОД ВАС СРИЈЕДА ?


ВИШЕГРАД – Пита у кафани пијанац из Вишеграда пријатеља преко стола из Чајнича – кад је код вас сриједа. Мислио је, наравно, кад је пазарни дан у граду под Цицељом јер је од памтивијека сриједом велика пијаца у граду на Дрини.

У књизи „Босанска источна жеезница“, аутора Милене Мразовић још се 1908.године помиње да је сриједа пијачни дан у Вишеграду и да се роба купује и продаје  на десној обали Дрине на платоу  код улаза у  Ћуприју.

Постоји вјероватноћа да је аустроугарска монархија увела на овој регији пијачне дане у градовима па је тако пијаца у Рогатици понедеком , Чајничу уторком, у Вишеграду сриједом, Рудом четвртком, а у Фочи суботом.

Градска робна пијаца

Са развојем Вишеграда и његовим ширењем мијењано је и мјесто за робну пијацу.

Бивши угоститељскии радник Душко Андрић се сјећа да је по причама прва робна пијаца била на лијевој обали Дрине код Осојничког потока, па онда испред зграде бивше гимназије а касније поред пута према насељу Душче испод трасе жељезничке пруге.

Седамдесетих година прошлог вијека робна пијаца је пресељена на десну обалу Рзава гдје се и данас налази.

Прије отаџбинско-одбрамбеног рата била је ово најбогатија пијаца  гдје су долазили продавци из цијеле регије, прве лубенице су стизале из Македоније, ужичка пршута и златиборски кајмак из Ужица а пред ратни сукоб појавили су се и румунски трговци којима је свака роба коштала „чрвену“ динарску  новчаницу.

Сва производи  посебно рано поврће и воће долазило је у вагонима популарног „ћире“.

И сточна пијаца је мијењала мјесто  од плаца код Ћуприје,  до садашњег на робној а завршила је своју улогу испод пута за Вишеградску бању код насеља Гарча.

Са сточне пијаце које више нема 

Занимљиво је да ни један од градова горњедринске регије нема више сточних пијаца јер се сточни фонд нагло смањио.

У пријератном периоду општина Рогатица је имала чак десет сточних пијаца по мјесним заједницама а једина која се задржала до данас  је на висоравни Борике.

Замрла села, ослабљена пољопривреда,  смањен број становника у  граду све то утиче на недостатак робе, трговаца па и купаца на некад чувеној вишеградској пијаци која је и сама оронула и охрдана јер није реконструисана од њене изградње.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!