И ТАСИЋИ СТИПЕНДИРАНИ ОД „ПРИВРЕДНИКА“


ВИШЕГРАД – Фондација „Привредник“ основана је у Загребу 1897.године  са задатком да уочава бистру и паметну дјецу  од 12 до 15 година  и финансира њихово школовање и учење заната код тада најпознатијих мајстора и занатлија.

Дјеца су од ове фондације  финансирана од  од шегрта док нису покренула сопствени посао.

Мозак и оснивач „Привредника“ био је газда Владимир Матијевић, добротвор и хуманиста.

О путу ка успјеху за лични напредак  по принципима  Матијевића, који је у „Привреднику“ окупио најуспјешније и најбогатије  људе тог времена, књигу „Пут ка успјеху“ написао је  новосадски писац Слободан Ивошевић.

„ У књизи је забиљежено 36.775 дјечака који су од шегрта постајали газде, самостални господари од којих је, према изворима у документацији, постало  8.000 тадашњих милионера“, рекао је Ивошевић.

У прецизној документацији забиљежена су имена свих тих дјечака који су запажени у школама, од учитеља, свештеника или признатих газда, мјесто гдје су послати на шегртовање, подаци о газди и занату који су дјеца изучавала.

Документација показује да је био велики број дјечака из Вишеграда и вишеградских села.

Из села Бијеле било је пет ученика, сви презимена Тасић, који су стипендирани на занатима од стране „Привредника“.

Прво име помиње се 1909.године  то је Тасић Вићентија Тиосав који је послат да заврши школу за трговца у Вршцу.

Стипендиста „Привредника“ био је и 1934.године Тасић Гојка Властимир , кога је предложила, како пише у списку,  учитељица  Душанка Б. из школе у Велетову.  Он је занат за ципелара учио у  Сомбору код мајстора Радивој Туцакова.

Исте године на  трговачки занат из села Бијеле је отишао и дјечак Тасић Витомира Боривоје код газде Јова Милића из Војводе Степе.

Двије године касније, забиљежено је у бази података „Привредника“  име Тасић Витора Миливоја , на приједлог учитеља у Велетову Боривоја Стаматовића, који отишао је да учи за трговца код газде Јована Дафића у Ћуприју.

Дјечак  Тасић Драгутина  Миленко, по препоруци пароха добрунског Будимира Соколовића, упућен  је  код брће Милошевића  у Београд гдје је завршио обућарски занат.

Занимљиво би било да се даље изучава да ли у тим мјестима постоје потомци тадашњих занатлија или газда Тасића из осталих фамилија из вишеградске и других општина.

„Привредник“ је угашен 1946.године  а имовина му је власт одузела .

Поново је почео са радом  1993. а прошле године је статус његовог питомца стекло 150 ученика и студената.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!