ИЗЛОЖБА У ПРЕДВЕЧЕРЈЕ ПРАЗНИКА И КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ


ВИШЕГРАД – У предвечерје великог православног празника Мале Госпојине и крсне славе општине Вишеград вечерас је у Градској галерији отворена изложба умјетничких дјела насталих на досадашњим саборовањима и колонијама умјетника у овом граду.

Изложба преставља избор слика, графика , склуптура и умјетничких фотографија   са 24 окупљања ликовњака у граду на Дрини.

„ Ова изложба је тематско-вјерског карактера са дјелима умјетника који су овдје стварали више од двије деценије посебно у порти манастира Добрун“, рекао је директор Градске галерије Славко Тушевљак и додао да је за једно умјетничко дјело најгоре да стоји у депоу јер живи једино ако је изложено очима јавности па и критике.

Поставку изложбе чини 60 умјетничких  дјела брижљиво одабраних и подјељених у неколико цјелина.

„ Ту су ликовна остварења најпознатијих српских  умјетника као што су дјела Мандића, Лукијана , Богосављевића, Родића па Ковачевића,, Биљане Вуковић, склуптора Љубомира Лапчевића и других, „ додао је Тушевљак.

Свештеник Рајко Цвјетковић је истакао да изложба има смисла зато што је први лик који је насликан у православљу био лик Пресвете Богородице.

„Свети Лука је изобразио њен лик и икона је тада умножена у 40 копија. Пресвета Богородица је тада рекла да ће благодат њена бити са тим ликом и том иконом  од кода почиње борба за иконописање. А без лика, фигуративно речено,  све је безлично, „ нагласио је Цвјетковић.

Изложбу је прогласио отвореном свештеник Средоје Андрић који је истакао да је „спознати умјетност и осјећати је у правом смислу нешто са чиме треба бити рођен“.

Отварању изложбе присуствовала су и два учесника овогодишњег саборовања у Вишеграду из овог града Јеленко Јањић и Ненад Деспић.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!