ИГРАНИ ФИЛМОВИ ПОНОВО У РУЂАНСКОМ ДОМУ КУЛТУРЕ


РУДО – Народна библиотека `Просвјета`у Рудом у сарадњи са драмском секцијом Дома културе од 22.септембра почела је  са пројекцијом филмова о животу познатих српских умјетника.

Ове пројекције се организују суботом у 20 часова.

Први филм који је приказан био је `Мој брат Алекса`а посјетиоце пројекције су пред улазом дочекали костимирани глумци аматери који су представљали славног пјесника и његову Емину.

` Ово је прилика да, кроз седму умјетност, заједно упознамо свијет у којем су живјели и стварали књижевници уз чија смо дјела одрастали, али и  да поново оживимо наш биоскоп. Они су мијењали свијет у својим дјелима, али су и та дјела мијењала свијет. Можда је и ово прилика да грађани Рудог стекну  лијепу навику, подсјете се на неку давно прочитану књигу, добију нове теме за разговор, и свакодневицу обогате новим искуством, ` рекао је директор библиотеке Предраг Остојић.

Најава првог пројектованог филма

Он је најавио и филм за следећу суботу а то ће бити “Слепи путник на броду лудака“  у продукцији Радио-телевизије Србије. Режирао га је Горан Марковић, док је сценарио написао Вуле Журић.

Радња се одиграва у београдској душевној болници на Губеревцу током Првог свјетског рата, гдје своје посљедње године живота проводи српски књижевник Петар Кочић.

Поред доктора и других пацијената са којим је Кочић живио, телевизијски филм приказује и Кочићевог опонента, неталентованог културног дјелатника Косту Хермана, који је био замјеник војног гувермана у окупираном Београду и који вођен љубомором жели да напакости Кочићу.

Пројекцију првог филма  пратио је , за ове прилике, велики број гледалаца.

Организатори се надају да ће тако бити и убудуће.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!