ИВО ЈЕ ВОЛИО ВИШЕГРАД И ЧЕСТО МУ СЕ ВРАЋАО


ВИШЕГРАД – Поводом 125 година од рођења књижевника Иве Андрића и 115 година од оснивања СКПД „Просвјета“ у  Спомен- учионици  у којој је славни нобеловац завршио четири разреда основне школе приређено је књижевно вече.

Бесједу о Андрићу говорила је професорица књижевности и српског језика Дивна Васић која је истакла да је малог Иву од двије године у Вишеград довела његова мајка Катарина гдје  је провео девет година.

„Нажалост о Андрићевом дјетињству у Вишеграду нема много података сем да је овдје завршио основну школу, баш у овој учионици, да је она имала око 50 ученика хришћанске и јеврејске дјеце и да му је учитељ био Љубомир Поповић“, појаснила је Васићева.

Она је подсјетила да је Андрић и као студент и дипломата долазио у град свог дјетињства све до 1927 године кад је  умро његов  почим  Иван и помајка  Ана.

„Иво је тада рекао да престаје његова потреба да долази у Вишеград. Следећи долазак Андрића у Вишеград везује се за 1953 годину кад је био већ био познати југословенски писац, са три чувена романа, „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“ и „Госпођица“, додала је Васићева.

Иво Андрић је следећи пут доша у Вишеград 1963.године, овјенчан Нобеловом наградом за књижевност и последњи пут је био 16. и 17.октобра 1972. године.

„Тада је први пут обишао своју кућу коју је поклонио општини а она је продала приватном лицу у чијем је и данас власништву“, испричала је Васићева.

Предсједник СКПД „Просвјета“ Данка Митровић је нагласила да је и на овај начин обиљежен значајан јубилеј друштва.

„ Циљеви „Просвјете“ остају исти деценијама а то је његовање српског језика и писма, очување српске културне баштине и традиционалних етичких норми нашег народа“, навела је Митровићева.

Библиотекар Стојка Мијатовић је подвукла да се његујући и штитећи прошлост даје  залог за будућност,  тиме се вјечност чини видљивом и опипљивом што је и мото библиотекара Републике Српске.

У програму обиљежавања јубилеја учествовали су и пјесници из Удружења љубитеља књиге „Мост“ Петроније Шимшић, Славко Хелета, Драгица Грбић, Бранка Чарапић, Ранка Кузман и Данијела Жужа а прочитана је и пјесма Сава Шкобића.

Организатори ове књижевне вечери били су , поред „Просвјете“ и Дом културе и Народна библиотека „Иво Андрић“

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!