ЗАДРУГАРИ У УВЦУ ПРОИЗВЕЛИ 300.000 САДНИЦА МАЛИНЕ У РАСАДНИКУ


РУДО –       Под малином се ове године у општини Рудо налазило око 50 хектара земљишта а за двије године, и са овогодишњим новим засадима од 100.000 садница, убраће се око 1.000 тона ово јагодичастог воћа.

Наглом развоју малинарства у овој и сусједним општинама сигурно доприноси и Земљорадничка задруга  „Увац“ из Рудог која је, ових дана, почела експолоатацију  око 300.000 садница  из јединог расадника на овим просторима.nenad-ljubojevic„Производе се једногодишње саднице  а цијели процес се одвија под патронатом Пољопривредног факултета у Бањалуци и Института за хортикултуру тако да  садни материјал има увјерења о чистоћи сорте и његовој здравственој исправности па се на основу ове документације могу остварити општински и републички подстицаји, „ каже прердставник ЗЗ „Увац“ Ненад Љубојевић.

Задругари „Увца“ не брину за продају садница  из расадника јер је већ уговорено  100.000 комада за Србију, 70.000 за општину Рудо и 30.000 садног материјала својим кооперантима.

„ Није нимало лако произвести квалитетан садни материјал јер је у том послу потребно да се примјени низ најсавременијих агротехничких мјера. Видљиво је да су наше саднице чврсте и са бујном подлогом и корјеновим системом, „ додаје Љубојевић.maline

Чланови задруге у расаднику чупају саднице, док их други у пластенку орезују, броје и пакују како би их испоручили кооператнима и другим заинтересованим малинарима.

Жељко Ристовић каже да се од малињака на четири думуна може сасвим пристојно попунити кућни буџет.

„ Задовољство нам је да вадимо саднице у нашем расаднику. Овим послом и бригом о малињаку обезбједили смо посао на кућном прагу , не зависимо ни од кога и сами смо своје газде, „ каже Ристовић.maline-3

Увачка задруга је прошле године откупила 253 тоне свјеже малине.

Базне саднице  за расадник увезене су из Швајцарске.

Задругари из Увца препоручују да се малињаци формирају  од сорти виламет и микер а скептични су према полки, која се, како кажу, производи јефтино  у Пољској  а цијена плода  је знатно нижа од овдје опробаних врста малина.mladine-soritiranje

Задругарство у Увцу има дугу традицију јер је још 1906. године овдје формирана прва земљорадничка задруга у Босни и Херцеговини.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!