ЖИВОТ СА 120 КОНВЕРТИБИЛНИХ МАРАКА


ВИШЕГРАД – Има људи који никад не јадикују над својом судбином, не жале се никоме, не траже социјалу  нити било какву помоћ.

Иако немају много и једва преживавају дан за даном  живот гледају са ведрије стране.

Драгољуба Шимшића  једног од поседња два становника села Мацуте код Вишеграда никад нико није видио смркнутог. На ведром лицу, испод бећарског шешира, маркираном брковима при сусрету с другима титра осмјех.

Драгољуб Шимшић

У селу Мацутама које је прије Другог светског рата имало и до 400 чељади као да је нека сила неком невидивом руком зачас  помела сељане и њихову стоку а као нијеме свједоке неког љепшег времена оставила куће и пропратне објекте.

Да не би сам презимио у напуштеном селу, гдје  ноћу вију вуци а ове јесени на тор наваљују медвједи, замолио  је управу школе у Вишеграду да му привремено изда стан у кући за учитеље поред школске зграде.

„Од чега живим ? Имам 12 оваца и рачуница је проста, продам мјесечно по једно јагње, добијем за то 120 КМ, купим џак брашна, мало кафе и шећера и уз пасуљ и кромпир који одгајим у њивици на Мацутама то мије сав приход“, почиње причу овај шездесет двогодиши човјек.

Он не зна шта је помоћ од Центра за социјални рад нити је кад тражио. Каже да живи како може и од чега може.

„ Па треба ми за режију и храну око 200 КМ, којих  немам. Кад би неко помогао са стотину конвертибилних марака то би ми било таман“, каже овај скромни човјек.

Кад нешто мора да набави у кућу иде у дневницу у селу. Али, вели, и тога је све мање јер нема више и правог села ни сељака.

А помоћ било које врсте итекако би му помогла.

Драгољубов комшија са Мацута Перо Кнежевић на селу има још само пчелињак. Посао је нашао код рођака Крстића у Вардишту. И он је само љети на селу.

Драгољубово благо

„Спала књига на два слова. Драгољубу треба још  пет година до старосне  пензије, а и мени тако. Да је дочекати поштара с пензијом па да бар мало проживимо као и остали свијет“, вајка се Кнежевић.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!