ДЈЕВОЈЧИЦЕ СПАВАЈУ У ДВОРИШТУ ЈЕР НЕ СМИЈУ У КУЋИ ОД ЗМИЈА И МИШЕВА


ФОЧА – Ако вас случајно пут нанесе у Улицу Зуке Џумхура у Фочи, испред трошне и полусрушене бараке затећи ћете призор који не приличи 21. вијеку, али описује стање у коме се наше друштво налази.

Троје дјеце спавају у дворишту, на сунђеру загрљена, шћућурена једно уз друго. Не чине то што им је воља, већ због тога што у кући у којој живе вршљају мишеви, а и змија је била изненадни гост у остави за храну.

У руини од стамбеног објекта све мирише на биједу, немаштину и небригу друштва за оне којима је помоћ најпотребнија.djevojcice foca

„Најтеже ми је што немам кров над главом, немамо купатило да се дјеца окупају и уреде. У кући неће да буду, јер се боје мишева и змија. Посебан проблем је што су често гладна, јер немам увијек довољно новца да има обезбједим храну”, каже мајка трију дјевојчица Љиљана Крунић.

Једна од кћерки Марина се жали да у кући немају сто на коме би ручале и училе, и додаје да она не зна ни да чита ни да пише.

Најмлађа Дарија треба ове године да пође у први разред основне школе. „Бојим се мишева у кући, не смијем у њој да спавам, а видјела сам и змију у шпајзу“, говори са страхом дјевојчица листајући Буквар који је добила од баке.

Најстарија кћерка Данила се жали да им је поред стана највећи проблем храна. Прича и то да треба да крену у школу, а нису набавиле половне књиге, али ни патике немају.
djevojcice foca 2

Самохрана мајка ово троје дјеце је запослена, али кад јој се од плате одбије кредит, станарина и режијски трошкови остаје јој стотину конвертибилних марка за храну и остале потрепштине. Крунићи су тако зависни од помоћи родбине и хуманих људи.

Њена мајка Драгиња Вуковић, чији је син погинуо у отаџбинском рату, а други је незапослен, објашњава да би породица тешко преживјела да јој није њихове помоћи.

„Проблем је све – храна, купатило, стан, дрва за огрев. Помажемо колико можемо…“ каже Драгиња.

Начелник Центра за ментално здравље Дома здравља у Фочи Снежана Голијанин истиче да двије старије дјвојчице имају лакшу менталну ретардацију, а да са трећом раде како би је оспособили да редовно може да похађа и прати наставу.

„Тешки су услови у којима живе. Дођу код нас, јадају се да немају шта да једу и да им је у току зиме хладно”, додаје Снежана Голијанин.

Очигледно је да су у случају породице Крунић заказале неке општинске и републичке институције, али хуманитарци који увијек притекну у помоћ сигурно неће.

Љиљана Крунић
Број телефона за помоћ: +38765/ 747-175
Број жиро-рачуна: 0905978136535
Нова банка, Фоча

 

РАДОЈЕ ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!