ДРУЖИЛО СЕ 300 ЛОВАЦА СА ПРИЈАТЕЉИМА ИЗ ШЕСТ ОПШТИНА СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


ВИШЕГРАД – У ресторану на Бикавцу у Вишеграду вечерас је одржана 22. по реду Ловачка забава коју традиционално организује Ловачко удружење „Панос“
Овој врсти дружења ловаца присуствовале су и делегације ловачких удружења „Колубара“ из Лазаревца, затим Лазарева и Ужица из Србије као и Рогатице, Рудог и Новог Горажда из Републике Српске.
Предсједник ЛУ „Панос“ Владан Никитовић каже да ова асоцијација грађана у Вишеграду окупља око 300 ловаца разврстаних по секцијама.LOVCI 1
„ Прво удружење ловаца основано је у Вишеграду 14. јанура 1922. године а његов интезиван рад непрекидно траје од 1956. „ каже Никитовић и додаје да је његов првенствени задатак увијек био и биће узгој и заштита дивљачи па тек онда лов .
Почасни члан Удружења ловаца „Колубара“ из Лазаревца Драган Синђелић вели да већ 15 година доводи делегације у Вишеград.
„Наша удружења су се збратимила 1978. године и та сарадња никада није прекидана а одвија се у узајамним посјетама, заједничком лову на дивљач и помоћи у ванредним ситуацијама, „ истиче Синђелић.
Забави на Бикавцу присуствовао је и предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић који је навео да ова организација броји више од 20.000 чланова који су организовани у уружења која се сама финасирају чланарином својих чланова.LOVCI VV
„ У току су активности да се реализује пројекат комерцијалног лова за стране држављане како би се удружења материјално ојачала а упоредо се са министарством пољопривреде договармо о додјели ловишта која ће добити у власништво више од 90 одсто удружења, „ објаснио је Минић.
Заједно са делегацијма удружења и општина побратима био је и професор са Пољопривредног факлтета у Земуну Зоран Поповић који је подсјетио да је ситна дивљач у катастрофалним поплавама у појединим општинама Србије у потпуности уништена док је остала промијенила мјесто станишта.
„ Уз помоћ министарстава поправљају се ловачки објекти и поново насељава дивљач што раде удружења ловаца у овом општинама, „ каже Поповић.
Учесницима дружења, њих око 300, обратио се и начелник општине Вишеград Славиша Мишковић који је подржао све ативности општинског удружења ловаца а посебно ову манифестацију која има за циљ дружење, склапање пријатељстава и размјену искустава међу људима.
У току дружења титулу почасног члана ЛУ „Панос“ добио је ловац Божо Тушевљак а специјално признање за помоћ удружењу додјељено је директору РЈ „Електродистрибуције“ Радојку Сташевићу.
Делегације братских удружења размијениле су поклоне који асоцирају на лов и узгој дивљачи.
На крају је, на опште задовољство присутних, одржано „суђење“ ловцу који је данас први пут устријелио дивљу свињу.
Ријеч је о Браниславу Рајковићу из Лазаревца против кога је тужбу поднио „тужилац“, бранио га је “адвокат” / Ацо Мољевић/ а “судија” је био Драго Гавриловић.
Послије „процеса“ ријечи „тужиоца“ и “одбране” пресуђено је у име суда части, да се ловцу удари три лаке и једна тешка батина по туру што је „судски извршитељ“ једва дочекао и судску одлуку „провео“ дрвеном тољагом.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!