ДОШЛА ИЗ АРГЕНТИНЕ ДА ВИДИ ХОТЕЛ СВОЈЕ ПРАБАКЕ


 

ВИШЕГРАД – Послије Другог свјетског рата  многе велике и познате грађевине у Вишеграду , изграђене за вријеме аустроугарске владавине,   су реновиране и сачуване  до данас као што је Лотикин хотел, стара зграда општине, затим објекат  суда, жељезничка станица, Барухово ћоше и многе друге.

За сваку од њих везане су судбине њихових власника, препричавају се необични догађаји и читају записи о времену у коме су саграђене .

Бивши угоститељски радник а сад пензионер Душко Андрић прича  да је Хотел „Слобода“ у главној вишеградској улици, преко пута зграде општине, како су му причали, саграђен двадесетих година прошлог вијека и био је власништво угледне вишеградске фамилије Јованић.

Њим је управљала  Меланија Јованић.

„Уз ову фамилију биле су везане породице  презимена Потпарић, Мирковић и Јеремић.  Послије Другог свјетског рата почело је расељавање ових фамилија па су Јеремићи отишли у Београд, неки су стигли до Пољске а један дио фамилије населио се у Аргентини“, испричао је Андрић.

Праунука Меланије Јованић, која живи у Аргентини, Флор Фаинштајн ових дана дошла је у град своје прабабе  и обишла садашње здање некадашњег њеног Хотела „Слобода“.

„Ово је веома  лијепо мјесто и срећна сам што сам била поред хотела моје прабабе. Ово је веома важан догађај за мене и моју продицу. О Вишеграду ми је причала мајка која је овдје боравила прије 15 година“, рекла је госпођица Фаинштајн.

Са родицама које живе у Београду Флор је прошетала и Ћупријом на Дрини и обишла комплекс Андрићграда.

„Све је необично, очаравајуће и није чудо што је бака Меланија вољела овај град и туговала за њим“, додала је Фаинештајн .

Послије Другог свјетског рата власти су национализоване хотел Јованића и дале му име „ Панос“ по брду изнад Вишеграда.

Зграда је сад у власништву општине Вишеград и има другу намјену.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!