ДОНАТОР НАЈВЕЋЕГ ЗВОНА ЗА ХРАМ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА ЈЕ СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИШЕГРАД – Поводом обезбјеђивања доброчинитеља и исплате сва три звона за храма Светог кнеза Лазара у комплексу Андрићграда у Вишеграду  у порти цркве  су се  данас окупили донатори са ливничарем звона.

Чланови Српског националног савјета Црне Горе са домаћинима 

Највеће звоно поклонио је Српски национални савјет Црне Горе чији је предсједник Момчило Вуксановић истакао да им је благослов од Бога, Светог Василија Острошког и Светог кнеза Лазара  што учествују у великом пројекту режисера Емира Кустурице који је и ктитор храма, копије Високих Дечана.

` Да се тражи донатор за највеће звоно сазнали смо прошле године на Сајму књига у Вишеграду гдје су представљења и наша издања. Успјели смо да прикупимо довољно средстава за куповину звона што ће нам бити и повод да сваке године учествујемо, као чланови Савјета, на културним манифестацијама, да заједно ширимо љубав, прескачемо вјештачке границе између једног народа  и да увијек и у добру и злу будемо заједно, ` додао је Вуксановић.

Звона храма Светог кнеза Лазара 

Треће звоно донирао је домаћин  Саво Ерић са породицом а друго парохијани и грађани Вишеграда.

` Општина ће и у наредном периоду помагати цркви па је већ договорено да ћемо финансирати изградњу темеља  за будући звоник, ` рекао је начелник општине Младен Ђуревић.

Свештеник и старјешина храма Светог кнеза  Лазара Драган Вукотић је потврдио да је тежина звона више од 1.200 килограма.

` Вриједност сва три звона је 23.000 евра или 45.000 КМ што је данас нису мала средства а ми смо с помоћу Божијом и добрим људима са свих страна успјели да их обезбједимо, ` навео је Вукотић .

Највеће звоно храма

Звона су изливена у ливници у Тополи у Србији у радионици Младена Кременовића у којој је досад  урађено више од 1.000 примјерака различитих величина.

Младен Кременовић, ливничар из Тополе 

`Што се тиче Вишеграда сјећам се да су код нас изливена звона за храмове у Добруну, Добрунској Ријеци, Вардишту, Тасићима и другим новоизграђеним црквама као и на подручју општине Фоча од којих у цркви у Богословји , храму Светог Саве и другим. Наша звона звоне у   99 одсто цркава у српским  православним храмовима  која смо излили за двије деценије , ` рекао је Кременовић.

Успомена испред храма Светог кнеза Лазара 

Храм Светог кнеза Лазара у Вишеграду  освјештан је 28.јуна 2014.године.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!