ДЕДА МРАЗ НА КОЊУ СТИГАО ДО ДЈЕВОЈЧИЦЕ ИВАНЕ НА КРАГУЈЕВАЦ


ВИШЕГРАД – У селу Крагујевцу, удаљеном око двадесет километара од Вишеграда , живи са родитељима,  мамом Валентином и татом Милом, шестогодишња дјевојчица Ивана.

Ни сањала није да ће је у овом врлетном селу, подно планине Дикаве и врха Стоца , пред новогодишње и божићне празнике посјетити  Деда Мраз, који ће прво путовати  у џипу па онда и  на коњу.

Војкан Крстић, Ивана и Деда Мраз

За њен претпразнички доживљај, који ће памтити док је жива, побринуо се хуманитарац Војкан Крстић, човјке који је за 250 сиромашних, социјално угрожених, самаца и грађана удаљених од града, а посебно дјеце, од свог новца купио и лично подијелио новогодишње и божићне пакете са поклонима.

„Жеља ми је да тим људима омогућим да имају колико-толико богату празничну трпезу и да и они осјете радост великих празника, „ каже Војкан и додаје да је посебно заинтересован за људе који су одлучили да  живе у селима и не препусти их зарастању у коров и дрвеће.

Гости код породице Милићевић

Домаћин Миле Милићевић,  који је познат по томе што је по младу ишао чак у Албанију, каже да је Војкан изненадио двадесетак становника села Крагујевац кад је, прије неолико дана, специјалним возилом стигао до њих и прочистио им од снијежних намета  бесплатно путеве до сваке куће.

„Није заборавио ни чоколаду за Ивану, видио је да је она једино дијете у селу, и тада је, сигурно смислио да и моја дјевојчица, као дјеца у граду , виде Дједа Мраза и добију од њега поклоне“, казао је Милићевић.

Ивана је с радошћу дочекала Деда Мраза, отворила пакет и почастила остале бомбонама а најсрећнија је што је добила  „Барбику“.

Домаћин је, како је обичај у овим горштачким селима, почастио госте препеченицом и пршутом а Ивана је бризнула у плач не желећи да се одвоји од Деда Мраза.

Амела и  Лејла са поклонима 

Војкан је са новогодишњим поклонима стигао и у село Клашник да унесе радост у кућу дјевојчицама Алмири и Лејли Охрановић .

„Хвала ти Дједа Мразе“, стидљиво су прозбориле дјевојчице обучене у свечано  одјело.

Крстић је јуче, на православни празник Материце, обишао неколико вишеградских породица и подијелио им божићне поклоне.

Овај човјек из Београда ,који има велику грађевинску фирму,  а чија је мајка из Вардишта,  обновио је у овом мјесту породичну кућу и поред ње изградио још грађевина за одмор и дружење са пријатељима.

Поправио је пут у свом селу, проширио корито Рзава да се не би изливао и правио поплаве обрадиве земље, а специјалним возилом редовно чисти саобраћајнице од снијега.

Крстићеви двори у Вардишту

За  оживљавање  села Вардишта  нуди нови пројекат који ће сам финансирати.

„ Позивам све младе који се још нису снашли да дођу у Вардиште да живе, добиће одмах 500 еура,  имање на коришћење а сваком домаћинству бих изградио кућу  и уредио окућницу и то да буде заувијек његова“, каже Крстић.

Крстић све ради из чисто хуманитарних разлога и не интересује га политика.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!