ДАН КАД ЈЕ ДРИНА ПРОГУТАЛА ЋУПРИЈУ


ВИШЕГРАД – На данашњи дан се навршава 121 година од катастрофалне поплаве, такозваног “Великог поводња” ријека Дрине, Лима, Ћехотине и Рзава, у којем су тешко страдали Фоча, Горажде, Вишеград и село Скелани у опшини Сребреница, те семберско Подриње од Зворника до ушћа Дрине у Саву код Раче, а један град – Рудо – избрисан је са лица земље.

Остало је забиљежено како је ријека Дрина прогутала већи дио касабе Вишеграда уз ријечне обале, гдје су се налазили дућани, кафане и насеље Јалија на ушћу Рзава у Дрину.

Тачно 10. новембра ујутро, Дрина је већ била толико надошла да је прекрила мост Мехмед-паше Соколовића, а из водене масе је само извиривао камени дио софе на којем се и данас налазе лапидарни натиписи о подизању и оправци моста.

Ниво ријеке је досегао 16,40 метара, те прекрио мост за читавих 160 центиметара.

Када се вода почела повлачити 11. новембра, убрзо се указала стара ћуприја, али без камене ограде, коју је бујица однијела.

Град Вишеград претрпио је велику штету, вода је однијела мост на Рзаву, а већи дио насеља био је поплављен.

Побјешњела бујица ријеке Лима је истог датума однијела и стару варошицу Рудо, која се налазила на њеној лијевој обали.

Од варошице је након “Великог поводња” усправно остао само минарет џамије Мустафе паше Соколовића, оснивача овог градића.

У Збирци фотографија и разгледница Хисторијског архива Сарајево под сигнатуром ЗФР 761-789 налази се и албум фотографија снимљених за вријеме и послије поплаве, а неке од њих Вам представљамо поводом годишњице  ове велике природне катастрофе.

ХИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ САРАЈЕВО

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!