ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ У ВАРДИШТУ ДА СЕ ГРАДИ БЛИЖЕ КОТРОМАНУ


ВИШЕГРАД – Представници Управе за индиректно опорезивање БиХ, Граничне плиције БиХ и општине Вишеград упознали су данас окупљене грађане Мјесне заједнице Вардиште  у Вардишту да се озбиљно разматра могућност да се гранични прелаз са садашње локације  премјести и гради  још ближе границе БиХ са  Србијом  према Котроману.

Грађанима је објашњено да се под овим предлогом подразумијева  да гранични прелаз БиХ  буде поред граничног прелаза  Србије у Котроману о чему ће се преговарати са надлежним органима Србије.

Разговори о градњи граничног прелаза 

Прије данашњег доласка делегације из Срајева  у оптицају је био пројекат  по коме би се гранични прелаз градио  око 200 метара дубље  у територију БиХ од  данашњег  и који би од центра Мјесне заједнице Вардиште одјсекао три села.

Мјештанин Вардишта Драго Јевтић  каже да је данас договорено да заинтересоване стране за градњу прелаза ријеше проблеме грађана Вардишта  што се тиче свакодневног преласка државне границе.

“Договорено је да се успостави контакт са институцијама Србије да се гранични прелаз гради ближе Котроману или по првој замишљеној варијанти   иза садашњег за који је и откупљена земља од сељака и Шумског газдинства “Панос”, додао је Јевтић.

Драган Божовић из села Батковице задовољан је овим ријешењем ако се оно претвори у стварност.

Окупљање Вардиштана 

” То је добро а по првобитном пројекту многи грађани Вардишта би били угрожени и морали би да обилазе по десетак  километара да би стигли до својих кућа и имања ако не би жељели да сатима чекају, посебно љети, на граничном прелазу”, истакао  је Божовић.

И Радомир Јовичић каже да би данашњи договор задовољио потребе Вардиштана  јер би отпала сва контрола граничара за кретање по Вардишту а на грничном прелазу би биле мање гужве.

Гранични прелаз Вардиште 

Крајем октобра више од стотину становника Вардишта су потписали петицију која је упућена Управи за индеректно опорезивање, Граничној полицији БиХ и општини Вишеград  у којој су протествовали  због планова да се гранични прелаз изгради  на мјесту на коме би велики дио  центра Мјесне заједнице  био између два гранична пункта.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!