ГОСТИ “КУСТЕНДОРФА” ОБИШЛИ АНДРИЋГРАД


ВИШЕГРАД -Гости 9. Међународног филмског и музичког фестивала „“Кустендорф“” посетили су Андрићград, културно-туристички комплекс који је у Вишеграду изградио редитељ Емир Кустурица.
Кустурица је госте и новинаре, који извештавају са “Кустендорфа”, повео и на вожњу бродом Дрином, а могли су и да чују све о Андрићграду, подигнутом у Вишеграду, покрај моста Мехмед паше Соколовића.

Домаћин Андрићграда Љубомир Јелисијевић провео је госте градом који је, како је објаснио, Кустурица подигао са жељом да се младе генерације упознају са 500 година дугом историјом српског народа, посветивши га једином српском нобеловцу Иви Андрићу и идејама Младе Босне.
Јединствен спој различитих архитекстонских стилова, Андрићград обухвата српски конак – будући студентски дом, Андрићев инстититут, који је недавно доделио Велику књижевну награду Матији Бећковићу и Владимиру Кецмановићу, цркву – реплику манастира Високи Дечани, Факултет драмских уметности који ће на јесен примити прве студенте, галерију “Лубарда” у којој је данас отворена изложба слика Марка Кусмука.
Јелисијевић је рекао да ће ускоро бити завршено и позориште “Лукијано Висконти” са јединственом сценом прилагођеном извођењу Кустуричине опере “На Дрини ћуприја”.GOSTI
“Сцена је конструкцијски урађена као базен који ће током извођења опере бити напуњен водом из Дрине, а из ње ће изронити мост”, открио је Јелисијевић делић из опере која ће се изводити само у Андрићграду.

Он је истакао да се током целе године у Андрићграду одржава богат културни програм, посета је вишеструко превазишла њихова очекивања, а лети је град сваког дана пун. “Сви грађани Вишеграда виде добробит од Андрићграда”, додао је Јелисијевић.
„И мост Мехмед паше Соколовића је коначно отворен за туристе. “Реконструкција је трајала веома дуго па смо се уплашили да ће трајати колико и градња, али преварили смо се“, рекао је Јелисијевић.
У Андрићграду туристима је на располагању и посластичарница, пивница, хотел, продавнице, књижара, све што је једном граду неопходно, а Иво Андрић је једини нобеловац у свету који има свој град.
ТАНЈУГ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!