ВИШЕ ОД 20.000 ДЕМОБИЛИСАНИХ БОРАЦА ВРС НА БИРОУ РАДА


ВИШЕГРАД– Свечаности посвећене обиљежавању Првог српског устанка и Дана бораца Репбулике Српске почеле су јутрос светом литургијом и парастосом у манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну.
Након тога делегације су положиле цвијеће испред споменика Вожду Карђорђу подигнутом 2004. године, на 200. годишњицу од подизања Првог српског устанка.DOBRUN 1
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић је рекао да борци не живе онако како су се надали да ће живјети у слободи послије завршетка отаџбинског рата.
Он је поновио да су борчке категорије незадовољне општим статусом у друштву а посебно незапосленошћу оних који су створили Републику Српску наводећи податак да је тренутно незапослено 20.000 демобилисаних бораца ВРС.VGD 1
„Ради се о запошљавању и најбољих , одликованих бораца који су врло често на бироима рада, „ рекао је Савчић и додао да су ти људи , заједно са припадницима МУП, показали врхунски патриотизам у отаџбинском рату а сад им се тражи инеки допунски у виду партијских књижица.
„ То је невјероватно јер би онда испало да им се брише све оно што су урадили у току ратовања када су својом крвљу исписивали историју , стварали и бранили Српску и њене границе и народ . За неке је сад оно допунско најважније, „ категоричан је Савчић ..
Обрад Полуга, бивши припадник Друге подринке бригаде из Вишеграда одликован је два пута, затном и сребрном медаљом за храброст.
„ Боли нас то што већина наших ратних другова, и послије 21 годину од рата , не ради, оних бораца који сусе борили за слободу и одбрану вјековних огњишта, „ каже Полуга.
Порука борачке организације за скупова у Вишеграду је и та да надлежни републички органи и институције морају више да поведу рачуна и о борцима осумљиченим за ратне злочине и хашким притвореницима.
Истакнут је примјер општине Вишеград која је нашла најбоље рјешење за ово питање од свих локалних заједница у Српској.DOBRUNN 2
„ Прилика је на обиљежавању оваквих историјских догађаја да одамо пошту борицима за српство, да истакнемо њихове врлине и људске особине и њихову жртву за свој народ и будуће генерације, „ рекао је начелник општине Вишеград Славиша Мишковић.
Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић је нагласио да је српски народ од Карађорђа па до отаџбинског рата побјеђивао само ако је јединствен и има идеју водиљу.
„Ово је наш простор на коме морамо остати и опстати али само јединствени а тога морају бити свјесне све политике и опције јер је тај заједнички интерес изнад свих и нико нема права да иде изван тог оквира, „ рекао је Савановић.
На обиљежавању је наведено да се из историје српског народа мора извући поука – да Срби морају бити јединствени, слободни и морају да имају своју државу.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!