ВОЈКАН КРСТИЋ ДОБИТНИК ПОВЕЉЕ `БРВНО`


ВИШЕГРАД – Хуманитарац из Београда и начелник Спасилачког центра Србије Војкан Крстић из Београда добитник је овогодишње Повеље `Брвно` која му је уручена данас на Десетом Сабору Тасића и осталих фамилија које су живјеле или живе у селу Бијела код Вишеграда.

Литургија 

Повељу је Крстићу уручио старјешина Братства Тасић Радоје Тасић који је том приликом истакао да је овај хуманитарац обезбједио средства за  санацију пута од Борија до порте храма у Бијелој.

`Хвала Братству Тасића на овој повељи која ће ми бити даљи подстрек у мом хуманитарном и спасилачком раду. Задивљен сам овим што је изградило братство ове фамилије посебно црквом брвнаром која подсјећа на наше претке и учи генерације да треба чувати вјеру прадједовску који на посебан начин чине Тасићи, ` истакао је Крстић.

Уручење повеље Брвно

Повеља која је дио лучевог брвна уграђеног у цркву брвнару је додјељена по четврти пут а досадашњи добитници су били Александар Мољевић, Мирко Пандуревић и Новак Савић.

Старјешина братства Радоје Тасић је подсјетио на први сабор када је одржан и парастос оснивачу фамилије Тасији Кујунџићу и донешена одлука о изградњи храма.

Он је набројао  шта је ово релативно мало братство успјело да за десет година уради и оживи своје село дајући му нову димензију и уврштавајући га у вјерске и туристичке мапе вишеградске општине и Републике Српске.

Сабораши 

Тасић се захвалио општини Вишеград и предузећу `ХЕ на Дрини`који су десет година помагали Тасићима да изграде храм и уреде његову порту.

`Остало је да се заврши Тасијин конак  у коме ће, поред осталог бити и Музеј Тасића, уреди простор око храма, асфалтира пут од Борија до Чадине баре а сабори обогате новим занимљивим садржајима, ` додао је Тасић.

Члан Старјешинства Братства Тасић Младенко Тасић је начелнику општине Младену Ђуревићу уручио захвалници за општину и представнику предузећа `ХЕ на Дрини` Милу Перићу.

Захвалнице 

У току саборске свечаности члан Старјешинства Славиша Тасић је натавио са хуманитарним акцијама помоћи братственицима па је тако проведена активност на сакупљању новца за поправак породичне куће недавно преминулог Славка Тасића у којој живи његова супруга Нада и њен отац.

`Сабораши су се и овајпут укључили у акцију сакупљања помоћи па ће у току августа Славкова кућа бити и реновирана, ` истакао је Славиша Тасић.

Хуманитарна акција 

Новина на овогодишњем људовању Тасића је било такмичење за најбољу питу. За најбољу питу жири са Ацом Мољевићем на челу  је прогласио кулинарско умијеће Милојке Тасић док је друго мјесто припало дјевојчици Марији Тасић која је за такмичење спремила и колопитњак.

`Побиједило је огромно искуство у спремању пите у коју сам поред обавезног сира ставила и гљиве да добије посебан укус, ` рекла је Милојка Тасић.

Пите

Милојка је за награду добила оклагију у којој је угравиран датум одржавања Сабора Тасића.

Оклагија за награду 

Ово саборовање на крају је протекло и у спортском надметању у навлачењу конопца за које је био задужен члан Старјешинства Братства Гордан Тасић.

`Такмичење је одржано по засеоцима па је тако најјача била екипа Митровићи која је награђена гајбом пива, ` објаснио је Гордан Тасић.

Снагатори 

Саборовање је почело литургијом у храму Христа Спаситеља којој су присуствовали сабораши и њихови гости.

` Нико није ни слутио да ће Тасићи изградити овакав храм и саборовати цијелу деценију. Све је то захваљујући што се окупљају око храма гдје се служе литургије, читају молитве, гдје сабораши славе Васкрс и Бадње вече а у цркви су забиљежена и прва крштења дјеце, ` рекао је архимандрит Јован Гардовић.

Архимандрит Гардовић

Крсна слава храма у Бијелој је Нерукотворени лик Исуса Христа и она ће се прославити 29. августа ове године. Домаћин Славе је Драган Тасић.

Забиљежено је да је на овом Сабору било 46 братственика из засеока Митровићи који потичу од Милована Тасића а који се поносио са седам синова и једном кћери.

М. СИМАНИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!