Водостај Дрине опао за метар- очекује се нови талас са Пиве


ФОЧА  – Након што је ХЕ „Мратиње“ на ријеци Пиви синоћ зауставила турбине, водостај Дрине је опао, па је ситуација јутрос повољнија.
У Цивилној заштити напомињу да је Хидроелектрана јутрос поново упалила турбине, па се у току дана може очекивати нови талас.foca-9-novembar
„ Водостај је опао за скоро метар, али то ништа не говори, јер ће у наредним сатима са доласком новог таласа поново порасти. ХЕ „Мратиње“ ради капацитетом 205 метара воде у секунди и тај талас би требало да стигне у Фочу око 10 часова“, рекао је шеф Општинског штаба Цивилне заштите Чедо Зеловић.
Подсјећамо, синоћ је било критично, вода је дошла до саме ивице Аква парка, а више рафтинг кампова на Бастасима и на Тари је потопљено, као и камп у Патковини, низводно од Фоче.
Општинска власт је алармирала све републичке и државне институције, као и надлежне у Црној Гори, тражећи да се заустави рад хидроелектране Мратиње. Тај захтјев из Фоче синоћ је услишен, па је ситуација јутрос повољнија.
Оно што и даље забрињава је киша, која је падала током цијеле ноћи, а прогнозе говоре да ће падати и наредних дана. Тара је највећи проблем, а срећа је што Ћехотина, коју је Дрина на ушћу враћала, јуче није имала велики водостај. Током ноћи и Ћехотина је почела да расте, упозоравају из Цивилне заштите.

 

 

 

Foca24info

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!