ВИШЕГРАЂАНИН ГРАДИТЕЉ БРОДОВА


ВИШЕГРАД – Ни многи Вишеграђани не знају да у њиховом граду  живи бродоградитељ , мајстор који је досад изградио 17 пловних објеката и сви полове водом Дрине.

Бивши радник Бродоградилишта  у Пули Милан Ковачевић, кад је, послије одбрамбено-отаџбинског рата остао без посла у једној фирми, почео је да гради бродице за личне потребе својих суграђана и за одмор али и оне веће за превоз туриста и гостију.

Градитељ бродова Милан Ковачевић

`Кад се одржава `Вишеградска регата` изађем на обалу Дрине и гледам колико има `мојих` бродова. Једне прилике једна трећина пловила  који су у њој учествовали дјело је мојих руку. Нисам неке велике паре зарадио али  волим да видим моја рукотворенија а остало није битно. И кад мене сутра не буде , бродови ће пловити нашом ријеком а неко ће рећи – био неки мајстор који је знао да направи брод у Вишеграду. То је специфично а на мору није ништа  чудо`, смјешка се Ковачевић.

Овај доброћудни и увијек насмијани човјек , бравар, атестирани вариоц, прави у својој радионици челничне конструкције  и лимовање , костур будућег брда  а остало завршавају код других мајстора његове газде.

`За брод од осам до девет метара треба ми отприлике мјесец до мјесец и по дана . Тридесет радних дана, једноставније речено.  И то је под условом да радним десет сати дневно`, прича стари мајстор.

Вишеградски бродоградитељ

Ковачевић не радни ни по каквим нацртима  – пројекат брода сам створи у својој глави, како каже, али и зато постоје грађевинска правила.

` Стандардно је да је  једна трећина ширине од дужине брода . Ако је осам метара брод дуг , мора да буде 2,5 метара широк у воденој линији а висина је до 80 центиметара. И морам да испоштујем ту пропорицију `, појашњава  Ковачевић.

Кад брод буде коначно поринут у Дрину , први путник на њему је његов конструктор.

` Кад звршим посао обавеза ми је да се обави хемијско испитивање непропутљивости варова да могу гарантовати да неће примати воду. И кад газда спреми пловило за пловидбу идем и ја као гарант да је брод безбједан.`, каже Ковачевић.

Миланових руку дјело 

Мајстор из вишеградског насеља Вучине прича  да га газде бродова и других пловних објеката често зову на вожњу што је знак да да су задовољни урађеним.

Градиће, вели, док буде потребе за бродовима јер ова пловила  постају све више једно од туристичких обиљежја Вишеграда.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!