ВИШЕГРАДСКА ЋУПРИЈА – ПОЗОРНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ МЕДА


ВИШЕГРАД – Традиционални Међународни Сајам меда и осталих пчелињих производа у Вишеграду одржан је, по први пут на ћуприји на Дрини гдје је своје производе изложило више од двадесет пчелара из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Слађана Радовић 

„Овакве манифестације су прилика да се пчелари друже и размјењују своја искуства“, поручено је са отварања Сајма.

Пчелар Слађана Радовић са Сокоца каже да на сајму учествује шести пут и да се осјећа као код своје куће.

Ми смо изложили стандардну палету  на бази меда и пчелињих производа као што су разни мелеми, креме, ракије медоваче, прополис и матичну млеч. Наш пчелињак је стациониран, не селимо га и имамо преко тристa кошница“ додала је Радовићева.

Изложба 

Руђански пчелар Богдан Новаковић објашњава да се ове године више усмјерио на производњу матица.

Осим за продају, матице високог квалитета производим за своје пријатеље и себе. Квалитет матице се мора доказати и испитује се на више генерација“ , објаснио је Новаковић.

Светозар Колџић

Анђелко Драганић, пчелар из Прелова,  овим хобијем се бави од 1952. године. Он има више од деведесет година и и даље успјешно одражава свој пчелињак.

„ И даље пчеларим. Никада нисам имао никаквих губитака у пчеларењу. Не постоји посебна тајна. Требаш бити пчелар а не медар“ уз смијех се надовезује овај деведесетрогодишак.

Пчелар Шета из Каменице 

Пчелар Раде Јанковић из Рогатице у својој палети производа највише истиче шумски мед.

Шумски мед представља симбиозу биљних ваши и пчела гдје долази до прераде слатког сока са листопадног дрвета и за тај процес су потребни посебни климатски услови“ објашњава  Радовић.

Раде Јанковић

Изложба производа поред продајног, имала је и хуманитарни карактер гдје је сваки пчелар даровао по килограм меда за штићенике Дома за лица са инвалидитетом на Околиштима  у Вишеграду.

У краткој бесједи, предсједник Удружења пчелара Радоје Тасић је нагласио да је вишеградски мед један од најбољих у региону и да је ово важна манифестација за Вишеград.

Драган Батинић 

Манифестацију је званично отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Послије изложбе, пчелари су присуствовали предавању на тему узимљавања пчелињих заједница које је одржао предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске Радивоје Максимовић.

Предавање

Овогодишњи Сајам су кратком представом уљепшали малишани из обданишта „Невен“ и вишеградски фолклор.

Водитељ Седмог Међународног Сајма била је новинар Марина Гладанац Брчин из Рогатице.

Предах

Организатор сајма је било Удружење пчелара из Вишеграда, а покровитељ општина Вишеград.

М.СИМАНИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!