ВИКИМЕДИЈА СПАЈА УЧЕНИКЕ ВИШЕГРАДА И СКОПЉА


ВИШЕГРАД – У  оквиру реализације образовног дијела  програма Викимедијина заједница Републике Српске организовала је уређивачку радионицу у кабинету за информатику Основне школе „Вук Караџић“ у Вишеграду. Ово је само наставак прије три године започетог пројекта  за који код ученика влада велико интересовање.

У овај пројекат је била укључена и корисничка група ове енциклопедије  ГЛАМ из Скопља из Македоније.

Учесници уређивачке радионице 

Предсједник Викимедије Републике Српске Бојана Подгорица каже  да су ученици и овај пут креирали садржаје на Викимедијиној радионици који ће се наћи и на Википедији.

„Ови садржаји су строго прилагођени узрасту дјеце  и имају за циљ проширивање њиховог знања , затим и обогаћивање  највеће енциклопедије поддацима  везаним и за Републику Српску и за Македонију“, додала је Подгорица.

Захваљујући овој радионици  и Викимедији ученици из Вишеграда су сазнали  више о македонским књижевницима, сликарима, споменицима културе, знаменитостима и географским одредницама  а Македонци  о истим категоријама везаним за Вишеград и Републику Српску.

Бојана Подгорица 

Ученица Сања Којић каже да је и овај рад вид дружења али и стицања знања.

„Ово је за мене велико искуство  и драго ми је што сам учесник овако великог пројекта  а посебно је задовољство да наше чланке преузимају вршњаци из Македоније“, рекла је Којићева.

И ученик Никола Јовановић каже да је као и сви из његове групе од 15  ђака жељно очекивао наставак овог пројекта у коме може да оствари своју креативност.

Педагогица школе Тања Новаковић истиче да   се на радионицама постиже да ученици ствараоци брзо виде резултате свог рада али исто тако и читав свијет.

„Замислите да овдје у учионици  ученици ураде чланак по правилима Википедије и на милионе људи идућег тренутка може да види шта су они створили у нашем малом граду, „наглашава Новаковићева.

Основна школа у Вишеграду  је прва и једина оваква установа  у Републици Српској која реализује пројекат Викимедијине заједнице.

Р. ТАСИЋ 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!