ВЕЛИКЕ ПОПЛАВЕ СЕ ПАМТЕ КАО БУНЕ ИЛИ РАТОВИ


Фотографија и прича из прошлости Вишеграда

 

ВИШЕГРАД  – Десетог новембра навршава се 121. година од великог поводња који је задесио Вишеград. Свједочанство о тој великој природној недаћи забиљежено је у аустроугарској архиви, а и Иво Андрић је у свом роману на „На Дрини ћуприја“ посветио цијело једно поглавље овом догађају.

Часопис „Нада“ од 1. децембра 1896. објавио је текст у коме извјештава о великој поплави:

„У тешкој невољи, која задеси нашу браћу  на прву вијест о страшној поплави, Његово Величанство цар наш и краљ дао је прву новчану помоћ од 10000 фор.“

Поплава је уништила већи дио Вишеграда али ћуприја је остала скоро неоштећена. Страдала је камена ограда која је временом обновљена. Пристигла новчана помоћ употребљена је за обнову и уређење касабе.

Саграђен је нови мост на Рзаву, опет дрвени, али бољи и чвршћи од претходног који је нестао у великој поплави. У Новој махали просјечена је велика и широка улица и попречне које су се низале и спајале са главном. Ниже Стражишта саграђена је зграда на спрат за потребе жандармерије и још неколико пословних и стамбених објеката…

Посљедице незапамћене поплаве дуго су се осјећале, а већ почетком 20. вијека Вишеград је добио љепши и урбанији изглед вароши која се гради и шири.

Дивна Васић, проф.

Прочитајте и...

error: Content is protected !!