ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У МАНАСТИРУ ДОБРУН


ВИШЕГРАД – Манастир Успенија Пресвете Богородице у Добруну, који ове године слави 645 година постојања , молитвено и свечано  је прославио своју крсну славу.

Прослава Велике  Госпојине у Добруну  је вијековима била највећи догађај за  окупљања вјерујућег народа са цијеле регије код овог древног манастира из доба Немањића.

Породице из оконих села као што су Бијела, Столац, Станишевац, Црнчићи и друга имале су у порти цркве своје софре  гдје је домаћин за овај или друге православне празнике угошћавао родбину и пријатеље.

Литије око храма 

Ацо Шимшић из Ужица чији коријени потичу из Станишевца прича да је Велика Госпојина био празник који се највише славио у овим крајевима.

`Домаћини су издалека долазили на коњима још уочи празника, ноћијевали у порти а сутрадан присуствовали светој литургији у храму. Омладина је долазила на Велику Госпојину. Послије литургије у порти су свирали хармоникаши а избројали су да је једне године играло 11 народних  кола, ` присјећа се Шимшић.

Манастир у Добруну је изузетно поштован  у православном свијету  па у ову светињу на молитву  свраћају људи из свих крајева бивше Југославије.

Ломљење славског колача 

Невена Младеновић из Београда дошла је да присуствује светој литургији и понесе прву литују за коју је издвојила на лицитацији 1.500 КМ.

` Често сам овдје под окриљем Пресвете Богородице и то је само мали дар овом манастиру који има мудро и гостопримљиво монаштво, ` каже Младеновићева.

Домаћин крсне славе манастира била је Жана  Гавриловић.

`Више од десет година походим овај манастир за све значајније православне празнике. Овдје сам духовно ојачала, скоро промијенила досадашњи начин живљења а укључила сам се и у послове који могу да се обаве приликом посјете храму, ` додала је Гавриловићева.

Помен митрополиту Николају

На челу литије са великим дрвеним крстом био је домаћин Славиша Тасић.

`Наши прадједови Тасићи из засеока Митровићи су давно даривали овај крст цркви и он је тако постао спона између њих и нас наследника. Он је та духовна вертикла која нас веже за манастир. Ми га носимо на литургијама и чувамо и преносимо млађима да то морају чинити док је свијета и вијека, ` испричао је Тасић.

Свештеници су након причешћа у храму, ломљења колача и дијељења нафоре одржали помен на гробу блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја који се налази у манастирској порти.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!