ВАНРЕДНИ БРОЈ ЧАСОПИСА “ДАБАР” : УСТОЛИЧЕЊЕ МИТРОПИЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА


Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“, са сједиштем у манастиру Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, штампала је ванредни број часописа „Дабар“ поводом устоличења Митрополита дабробосанског Хризостома.

У часопису су, поред текстова, објављене и бројне фотографије са дочека новог Митропилита у Соколцу и његовог устоличења у Саборном храму у Сарајеву, као и молитва упућена свештенству, монаштву и вјерницима Митрополије дабробосанске.

Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровца. Након завршетка теолошког богословбског факултета у Солуну одлази у манастир Хиландар, на Светој Гори, гдје је примио послушање ефемериса и секретара за грчки језик, одакле се убрзо враћа у манастир Крку.

Свети  архијерејски сабор Српске православне цркве 23. маја 1991. године поставља га за првог Епископа новоосноване Епархије бихаћко-петровачке, а 1. јануара 1913. године на упражњено мјесто Епископа зворничко-тузланског.

Одлуком Светог архијерејског сабора, од 24, маја 2017. године, изабран је за 61-ог по реду Митрополита дабробосанског, наслиједивши блаженопочившег Митрополита Николаја.

На страницама ванредног броја „Дабра“ може се прочитати и историјат Митрополије дабробосанске, коју је 1220. године основао Свети Сава у Манастиру Бања код Прибоја, те подаци о свих 60 досадашњих епископа.

 

Славко Хелета

Прочитајте и...

error: Content is protected !!