ВАЛИДНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ СИНДИКАЛАЦА МЕТАЛАЦА


ВИШЕГРАД – У Вишеграду је одржана заједничка конференција Сидиката металске индустрије и рударства Републике Српске, Покрајинске организације Савеза синдиката металаца Војводине и ИФ „Метала“ из Шведске у оквиру  пројекта „Синдикат преко граница“. Овај пројекат финанфисра Центар „Улоф Палме“ из Шведске.

Предсједник Сидиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић је рекао се захваљујући овом пројекту чланство сидиката повећало за 200 нових чланова чиме је и чланарина увећана за 27 одсто.

????????????????????????????????????

Пеулић једодао је је било ријечи и о колективним уговорима и колективном преговарању синдикалаца и других заинтересованих страна.

„Што се овог синдиката тиче раније потписани колективни уговори  у компанијама приликом усвајања новог Закона о раду нису стављени ван снаге и договор је са послодавцима у области металне индустрије да су валидни све до потписа општег гранског колективног уговора, „ нагласио је Пеулић.

Представник Покарајинске организације синдиката металаца  ВојводинЕ Слободан Костић истиче улогу едуковања предсједника синдикалних организација.

????????????????????????????????????

„ Ми смо на овај семинар дошли да би едуковали синдикалце, пренијели своја искуства на овом пољу, а  посебно оне који су се тек укључили у синдиклани рад као и жене синдикалке које могу бити веома важни активнисти и борци за радничка права, „ рекао је Костић.

Представник компаније ИФ „Метал“ и шведског синдиката Зоран Станић подсјећа да је у Шведској синдикат освнован 1888.године  па је то најјача синдикална држава у свијету.

„ Синдикалци у овој земљи имају одличан социјални дијалог са државом и послодавцима, ослањају се на сталне преговоре а обавеза је и поштовања централног колективног уговора, „ додао је Станић.

????????????????????????????????????

Семинару у Вишеграду присуствовали су синдикалци из центара металске индустрије из Републике Српске и Војводине.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!