ВАКЦИНИСАНО 80 ПАЦИЈЕНАТА ПРОТИВ ГРИПА


ВИШЕГРАД – Вакцинација против грипа у Вишеграду се приводи крају. Од 120 доза вакцина  протв ове болести употријебљено је досад 80 што значи да је толико пацијената  одређених здравствених категорија већ вакцинисано.

„Вакцине  су добили пацијенти  који имају индикације за њену примјену а то су дијабетичари, кардиоваскуларни и болесници који су завршили са хемиотерапијом као и дјеца која болују од плућних болести и људи који су обољели од сиде, „ каже специјалиста породичне медицине  у Дому здравља Снежана Ђуровић.

Ове дозе вакцина добијене су од Фонда здравственог осигурања и бесплатне су за пацијенте.

„Дозе вакцина које остану не употријебљене за наведене категорије болесника до краја децембра дајемо оним  који су навикли или желе да се вакцинишу“, додаје Ђуровићева.

Она препоручује да је добра заштита од појаве гипа  у овом временском периоду  унос у организам доста витамина добијених природним путем од свјежег воћа и поврћа , затим употреба  чајева и препарати који јачају имунитет и физичку активност.

У Градској апотеци  кажу да грађани могу купити вакцине против грипа по цијени од 19 КМ.

У краткој анкети коју смо провели у чекаоницама Дома здравља грађани углавном причају  да никад нису примили вакцину против грипа и да се лијече припродним путем чајевима и конзумирањем већих количина воћа и проврћа.

Љекари тврде да још нису забиљежени случјеви обољења од грипа јер ниске темпаратуре  не дозвољавају развој вируса и бактерија.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!