БОЕМСКИ СОНЕТИ САВА ШКОБИЋА


ВИШЕГРАД – Боеми су људи ван времена у коме их је живот случајно задесио , сањари на маргинама стварности, непоправљиви мјесечари, луталице у лавиринтима ријечи, стихова и строфа.

То су људи никад недосањаних снова, бића за мимосвијет , али свима необични, драги и приступачни на неки непосредан начин, откачени и ванвременски

. Један од последњих вишеградских боема  и сањара, пјесник, драмски писац, режисер је  Саво Шкобић чије су књиге  „Вишеградски ноктурно“ и „Сонети као капи душе“ представљени публици у Вишеграду.

Шкобићеве књиге

Саво је једна посебна појава на овим просторима, познат и признат и диљем бивше Југославије као драмски аутор а онда га је нешто, како то обично бива, повукло да пише пјесме. Али он не пише класичне пјесме он кроз поезију води неку врсту властитог дневника у који оставља аманет читаоцима да неке догађаје, сјећања на људе остави у простору и времену“, рекао је на промоцији Шкобићев сабрат по перу Радомир Јагодић из Рудог.

Пјесме болесног, старог пјесника, који није могао да присуствује промоцији књига, говорили су његови пријатељи, глумци, поштоваоци његовог дјела.

Не љуби сањара, послушај ме мила,

Остави га сада а себе не криви

Јер ти са њим не би никад срећна била

Он без својих снова не може да живи“

гласи један стих из Шкобићеве збирке пјесама коју је говорила Светлана Иконић.

Са књижевне вечери

Библиотекар Стојка Мијатовић је за Шкобића рекла да је вјечити романтик у души који својим пјесмама исказује патњу, бол и радост и љубав.

Он је онај сентименталац  који воли природу с њом води разговоре, обраћа се ријеци и цвкуће са птицама“, додала је Мијатовићева.

Поезију Саве Шкобића надахнуту, врелог а исто тако тананог стиха, пажљиво бираних ријечи као кад дјевојачка рука пребира по латицама цвијећа, говорили су и Дијана Инђић Милошевић и Жељко Милошевић, затим Милица Кусмук и Бранка  Марковић као и ученице средње школе.

Промоција 

Пропраћено је то и соло пјесмама Николина Калинић .

Ово је шеста Шкобићева књига објављена у Издавачкој кући „Жиравец“ из Пожеге о чему је говорио њен власник Зоран Недељковић

Р. ТАСИЋ 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!