БОГДАНИЋ ПОСЈЕТИО ДОМ ЗА ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ


ВИШЕГРАД   – Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић посјетио је Дом за лица са инвалидитетом у Вишеграду, у којем је смјештено 170 корисника различите старосне доби са тежом и тешком менталном ометеношћу у развоју.Богданић је изјавио да су услови у овој установи, која обезбјеђује потпуно и трајно збрињавање корисника ометених у развоју на високом нивоу, те да установа функционише добро.

“Смјештај и лијечење пацијената су адекватни и то је веома битно, а овдје посебно треба издвојити додатан напор запослених, јер је потребна пажња и велики напор када се ради са особама које су ометене у развоју”, рекао је Богданић.

????????, 19. ???? /????/ -  ???????? ??????? ? ????????? ??????? ????????? ?????? ?????? ???????? ???????? ?? ??? ?? ???? ?? ????????????? ? ?????????, ? ????? ?? ????????? 170 ????????? ????????? ???????? ???? ?? ????? ? ?????? ????????? ?????????? ? ???????.

Он је додао да је финансијско стање ове установе добро, али је нагласио да су обавезе осталих према Установи око 900.000 КМ и апеловао на Центре за социјални рад да изврше уплату јер на тај начин показују друштвену и социјалну одговорност према корисницима из њихових средина које су овдје смјештене.

Богданић је подсјетио да је Влада Републике Српске оснивач и да је обавеза Министарства да се брине о овој установи.

“У наредном периоду у оквиру енергетске ефиканости планирамо одређена улагања у ову установу и самим тим добићемо уштеде у потрошњи енергије и у квалитету смјештаја ових корисника”, рекао је Богданић.

Директор Дома за лица са инвалидитетом Зоран Васиљевић рекао је да се Дом бави смјештајем, збрињавањем социјалном и медицинском рехабилитацијом лица ометених у развоју.

“Ми смо једина установа у БиХ овог типа и имамо сарадњу са 40 центара за социјални рад из цијеле БиХ”, рекао је Васиљевић.

Он је истакао да је ово значајна посјета, зато што ресорно министарство прати ову установу од самог почетка њеног рада и додао да ова установа не би могли опстати да није помоћи Владе Републике Српске и ресорног министарства.

Васиљевић је подсјетио да Министарство здравља и социјалне заштите финансира дио смјештаја корисника из Републике Српске, односно 150 КМ по кориснику, те да врши адаптацију објеката и финансирање огрева.

“Проблеми са којима се сурећемо су лоша наплата потраживања од центара за социјални рад, односно општина из којих су корисници и ми сада потражујемо 900.000 КМ, а највећи дужници су Бијељина, Зворник, Угљевик и Козарска Дубица”, закључио је Васиљевић.

Састанку је, осим министра Богданића и његових сарадника, присуствовао и шеф клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић.

СРНА

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!