БЛАГОДАТНИ ОГАЊ УЛАЗИ И У ТИЈЕЛО И У ДУШУ


ВИШЕГРАД – Сваке година на Велику суботу, управо на онај дан између голготског распећа на Велики петак и васкрса Сина Божјег у недељу, у Јерусалиму на земљу са неба силази Благодатни огањ.

Гроб Господњи је место у пећини где је лежало тело Христово по погребу. Сада је то Кувуклија, капела Гроба Христовог унутар Васкресењског храма у Јерусалиму. Сваке године, у суботу пред православни Васкрс када служи православни првојерарх, у Кувуклији, на Гробу Господњем, дешава се једно од највећих чуда које се понавља од давнина. Са неба силази Благодатни огањ који чудесно пали свеће православном патријарху, а потом и осталим верницима.

Сликар Хаџи Бранко Никитовић

Један од Вишеграђана, који је два пута порисуствовао овом божијем чуду је Хаџи Бранко Никитовић.

„ Молитва у храму почиње у 11 часова а 2006.године, кад сам био, свети огањ се појавио око пола два послије пола ноћи. Благодатни огањ прво сиђе на два свежња од по 33 воштанице које држи православни патријарх, он један предаје јерменским вјерницима  а други Сиријцима“, прича Никитовић.

Тај моменат, каже Никитовић, никад се не може заборавити.

„ Сви погледи вјерника упрти су у у куполу храма и сви очекујемо физички да видимо огањ. Наше узбуђење невјероватно брзо расте. Незамислив је трен  кад се у хиљадама руку, одједном, запали хиљаду воштаница, „ прича Никитовић с узбуђењем.

Пламен Благодатног огња као бљесак  обасја и лица вјерника и храм у цјелини .

„ Задивљени су и они који су дотад били мање вјерујући и они који као желе да увјере и себе и друге да су доживјели овај тренутак.  Огњем са свијећа дотичу браду, косу, руке и схватају да ништа не пече нити се одјећа може запалити“, објашњава Никитовић.

Описујући ту атмосферу Никитовић се и сад сјећа да се многи вјерници у том моменту  смију, неки плачу од радости или једноставно вичу поскакујући у мјесту.

„ Осјећао сам се блажено, Благодатни огањ је ушао у моје тијело и душу као да сам се препородио“, завршава причу Хаџи Бранко Никитовић.

Овај Вишеграђанин, који је давдесетак пута био и у Светој земљи и манастиру Хиландар, урадио је на десетине фотографија појаве Благодатног огња.

За своје суграђане по повратку је припремио и изложбу а све фотографије је сачувао и  налазе се и данас  у његовом сликарском  атељеу.

Р.ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!