ДЈЕЧАКУ СА АСПЕРГЕРОВИМ СИНДРОМОМ ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У ШКОЛУ


РУДО – Дјечаку Славку Мршевићу из Рудог , који болује од благог облика аутизма познатијег као  Аспергеров синдром има само једну жељу.

`Једина моја жеља је да наставим школовање и дружим се са друговима у  средњој школи у мом граду`, каже Славко.

Славко Мршевић

И док је хиљадама његових вршњака  у Републици Српској та жеља да иду у школу логично испуњена , он захваљујући десетинама њему неразумљивих прописа, одлука, аката, правилника, категоризација  и ко зна какве још администрације , не може да уђе на врата  средње школе учи и дружи се са својим пријатељима из трећег Ц.

Славков отац Ненад каже да се овај проблем појавио прије скоро двије годидне кад је његовим сину од управе  забрањен улазак у школу   јер се наводно с њим не може да успостави комуникација на часовима  па  је зато у првом разреду до полугодишта оцјењиван а до краја школске године професори му нису писали оцјене.

Ненад Мршевић

`Професори су ово оцијенили као асоцијано понашање, није могао ни да настави школовање што је утицало на његово  здравље а никако му нисам могао да објасним зашто не може да иде на наставу`, јада се отац овог дјетета.

Дјечак је слат на категоризацију, отац је писао жалбе министарству просвјете и културе  од кога је управа школе тражила савјет, укључиле су се међународне организације за заштиту људских права али рјешења за дјечака још нема.

Случај је , посредством полиције из Рудог стигао и до Јавног окружног тужиоца у Вишеграду које је подигло оптужнице против десет професора средње школе у Рудом због несавјесног рада.

Славкова рођака Јелена Токовић, логопед, каже да је Славко оптуживан да је агресивно дијете што је сушта супротност.

Јелена Токовић

`Никоме ништа нажалост није учинио , он воли свију па чак и професоре који су му забранили улазак у школу  али тражи своје основно право да се друштво побрине да и он иде у школу као сва дјеца, ` каже Токовићева.

Начелник општине Рудо Рато Рајак  тврди да је случај Мршевић  лоша слика о школи, њеним радницима и органима управљања .

`Дјетету је тим нанешена  непоправиљива штета и неправда  а посебно чуди бирократско просуђивање  органа у школи и ресорног министарства  јер  је бирократија  ставила по страни емоције робовала параграфима  без жеље да се нађе рјешење за дјечака, ` истакао је Рајак.

Садашњи директор Средње школе у Рудом Татомир Елез истиче да је категоризација дјетета требало да буде урађена још у основној школи.

` Ми и да хоћемо законски не можемо да дијете упишемо у трећи разред, докле су стигли његови другови, већ у први и онда све испочетка . Све ћемо урадити што је у складу са законом, нагласио је Елез који је на ову функцију недавно ступио и све се догађало док је на њој био његов претходник Бранко Папић .

Скоро сви ученици трећег Ц одјељења су јуче потписали петицију  у којој се тражи повратак њиховог друга у школу. Петиција је насловљена `Сви смо ми Славко`.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!