АПЕЛ ЗА СПАС ЕРГЕЛЕ БОРИКЕ


РОГАТИЦА – Од 360 коња босанско-брдске пасмине, колико их је било послије Другог свјетског рата  у некад чувеној ергели на Борикама код Рогатице, остало је само тридесетак грла.

Заштитни знак ове висоравни код Рогатице почео је нагло да се осипа послије накарадне приватизације `Агрокомбината`  и саме ергеле , 70 расних коња нови власник је продао само у једном маху а преостали више гладни него сити, незаштићени од невремена и болести ходају пашњацима. О њима бригу води само један човјек.

Завичајно удружење `Борике` основано прошле године, као главни циљ  дјеловања је покушај да се спасу  преостали коњи и  ергела  обнови.

Ергела на Брикама 

`Када смо чули за пропаст ергеле почели смо кампању да је спасимо иницирајући општинске власти у Рогатици да се укључе у акцију, ` каже предсједник овог удружења Мишо Стојановић.

Он сматра да ергела, која је једно вријеме била и власништво војске, није смјела да буде приватизована а коњи препуштени на милост и немилост приватном лицу.

`Ова ергела је стара 120 година, преживјела је пет ратова а сад небригом људи и друштва пропада у миру, ` каже Стојановић истичући да су већ уништене четири родне линије коња.

Чланови Удружења писали су и министру пољопривреде Стеву Мирјанићу упозоравајући га на алармантно стање преосталих коња.

`Министар је одговорио и дао налог инспекцијама да анимирају општинске инспекторе у Рогатици да   утврде стање у ергели а ветеринари да прегледају коње али мјесец  дана нико овдје не долази, ` наводи Стојановић.

Око 150 чланова  овог удружења се не може да начуди инертности  општинских власти према стању у ергели и  њеном заначају у прошлости за овај крај.

Они подјсећају да се лик коња са Борика налази и у грбу Рогатице .

`Ергела је била понос и бивше Југославије, о њој се писало и пјевало. Грло са Борика било је побједник Олимпијаде у Москви и  у Америци а један њемачки официр се хвалио како је са пастувом из ергеле у рату прешао 6.000 километара, ` каже Стојановић.

Борбу за спас боричког коња чланови удружења воде и преко друштвених мрежа гдје имају  више од 1.600 пратилааца .  Подсјећају да постоји закон по коме се од власника који не брине о животињама та створења могу и одузети.

 

Р. ТАСИЋ  

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!